11 טיפים שיעזרו לכם
להכין לחם מושלם ולאחסן אותו נכון במטבח הביתי שלכם 🙂
איך יודעים שהבצק תפח מספיק? מה קורה כשמוסיפים למתכון תפוחי אדמה? ולמה כדאי להכניס לתנור קרח?
קבלו עצות לאופים ביתיים מאת אסנת לסטר 🙂
1. כדי לבדוק אם קמח עדיין טוב לשימוש שמים חופן ממנו בכף היד, ואז סוגרים אותה עליו ומהדקים את האצבעות בחוזקה. פותחים את כף היד ומסתכלים: אם מתקבל גוש קמח שלא מתפורר סתם כך בלי שנגענו בו – הקמח טוב; אם הקמח מתפורר לאבקה, כפי שהיה לפני ההידוק – הוא כבר לא טוב לאפייה .
2. חשוב לכסות בצק שמרים בזמן ההתפחה, כדי למנוע מפני הבצק להתייבש. למה זה חשוב? כי אם פני הבצק מתייבשים ומתקשים, התפיחה נפגעת – ואפילו נעצרת. אפשר לכסות את הבצק בכמה צורות: במגבת; בשקית ניילון גדולה שאת הקצוות שלה תוחבים מתחת לקערה; או בניילון נצמד (אבל רק אם הקערה גדולה והבצק לא ימלא אותה ויידבק לניילון).
3. אם קר במטבח ורוצים לעזור להתפחה אפשר להניח את הקערה עם הבצק על כרית או סדין חשמליים שמכווונים לחום בינוני או נמוך. שיטה נוספת היא לחמם את התנור ל-50 מעלות, לכבות אותו ואז להכניס לתוכו את הקערה עם הבצק ולסגור את הדלת.
4. איך יודעים שהבצק תפח מספיק? לוחצים עליו באצבע ועוזבים. אם השקע שנוצר נעלם מיד, הבצק תפח מספיק. אם השקע לא נעלם – צריך לתת לבצק עוד זמן לתפוח.
5. אם רוצים בצק שמרים אוורירי במיוחד ולחם שיישמר לתקופה ארוכה כדאי להוסיף לבצק תפוחי אדמה מבושלים ומגוררים דק. על כל 1/2 ק"ג קמח יש להוסיף 2 תפוחי אדמה מבושלים. כדאי לבשל את תפוחי האדמה בקליפתם ולא יותר מדי, כדי שלא יספגו נוזלים. הכי כדאי לקלף את תפוחי האדמה, לחתוך אותם לרבעים או שמיניות ולאדות בסלסלת אידוי עד שסכין או מזלג ננעצים בהם בקלות.
6. כולם רוצים להכין לחם מקמח מלא, אבל כשמנסים לעשות זאת מגלים שמתקבלת סוליה. לכן מומלץ להשתמש בתערובת של 50% קמח מלא ו-50% קמח רגיל (לעתים אפשר להשתמש גם ב-2/3 קמח מלא ושליש קמח רגיל). בכל מקרה, כשמחליפים במתכון קמח רגיל בקמח מלא חשוב להוסיף מעט יותר נוזלים, מפני שקמח מלא סופח אותם יותר.
7. כשאופים לחם, תמיד כדאי שתהיה לחות בתנור – היא תגרום לקרום הקשה להיווצר לאט יותר, וכך תאפשר ללחם לתפוח יותר זמן ולהפוך לאוורירי יותר. כדי להוסיף לחות לתנור חממו אותו ל-200 מעלות ואז הניחו בתחתית שלו תבנית מתכת עם קוביות קרח. לאחר מכן הכניסו את הלחם לתנור והנמיכו את הטמפרטורה ל-180 מעלות .
8. כדאי לשמור לחם בארגז לחם. לא סתם המציאו בשבילו ארגז – מצד אחד הוא מאוורר, אך מצד שני גם לא נותן ללחם להתייבש ושומר על טריותו לאורך זמן. כדי לשמור על הטריות, כדאי גם להכניס לארגז הלחם 2 חצאי תפוח עץ או תפוח אדמה קלוף לא מבושל.
9. יש לכם לחם משלשום שהתייבש? כדאי לעטוף אותו במגבת נקייה ולחה, להכניס לשקית ניילון ולהניח בצד לחצי שעה. אחר כך אפשר לפרוס את הלחם ולחמם קצת בתנור.
10. המיקרוגל אמנם יעשה את עבודה יותר מהר, אבל שווה לחכות ולחמם פרוסות לחם בטוסטר אובן או בטוסטר פרוסות – הוא ייצא משם כמו חדש. אם רוצים שהפרוסות לא יתייבשו בטוסטר, אפשר לרסס אותן משני הצדדים במעט מים לפני החימום.
11. מלחם ישן עושים קרוטונים. חתכו אותו לקוביות, רססו בשמן זית ופזרו עליו מלח ותבלינים – למשל, פפריקה, פלפל שחור, אורגנו או זעתר. ערבבו את הקוביות והקפיצו אותן במחבת גדולה עד שהן יזהיבו קצת. אפשר להכין את הקרוטונים גם בתנור: חממו אותו ל-190 מעלות וקלו אותם 15-10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
שמחים להיות לעזרתכם בכל שאלה 🙂