חלות ביתיות

אין הרבה דברים ריחניים וטעימים יותר מחלה טרייה שזה הרגע יצאה מהתנור 😋
אז על מה חשוב להקפיד כשאופים אותה ואיך אפשר להקטין את כמות השמרים? קבלו כל הטיפים לחלה המושלמת, ושני מתכונים מפנקים
הלחם היהודי המסורתי משמש לקידוש בארוחת שישי ונחשב לאחד מאבני היסוד של תרבות האוכל שלנו. החלה המסורתית היא פרווה ועשויה מקמח לבן. היום מלבד הגרסה הזו אפשר למצוא גם חלות כוסמין, חלות בריוש רוויות חמאה וחלות עם תבלינים וצימוקים. יש גם חלות מקמח מלא וחלות מחמצת. כל סוגי החלות מכילות שמרים, שבלעדיהם הלחם הלקוי לא יגיעה לגובהו המרשים.
אם מעוניינים שיהיה לחלה צבע מבריק יש למרוח אותה בביצה טרם האפייה. בתור קישוט אפשר לפזר מלמעלה פרג או שומשום, ואם מדובר על חלות מתוקות, גבישי סוכר יעשו את העבודה.
על מה חשוב להקפיד כשאופים חלה?
לישה ארוכה היא הסוד של חלה מוצלחת. כדי לבדוק שהחלה תפחה מספיק זמן לוחצים עליה קלות ורואים כמה מהר היא חוזרת לצורתה המקורית. אם החזרה איטית, סימן שאפשר לסיים את ההתפחה. כדי למנוע התייבשות החלה בזמן האפייה כדאי לבצע את ההתפחה באזור לח.
התפחה איטית שומרת על טעמי הבצק ולכן עדיף לבצע התפחה כפולה: את ההתפחה הראשונה מבצעים לבצק כשהוא מוכן עד שהוא מכפיל את הנפח שלו, ואז קולים את החלה ומתפיחים ללילה נוסף.

 על מה חשוב לשים דגש ומה אסור לעשות כשאופים חלה?

הכנת חלה – עשה ועל תעשה:
1. את המלח יש להוסיף רק בסוף הלישה, כשהבצק כבר כמעט מוכן.
2. לישה ארוכה מדי אינה מומלצת כי היא תהפוך את החלה לקפיצית בפה ולא נימוחה.
3. בזמן ההכנה יש לוודא שהטמפרטורה של הבצק לא תעלה על 24 מעלות, כי בטמפרטורה הזו הוא מתחיל להתבשל.
4. בעת קליית הצמה יש להיזהר ממתיחת יתר של הבצק. עדיף אפילו להשאיר את הצמה קצת רפויה כדי שלא תקרע בזמן האפייה.
5. אם רוצים שהחלה תהיה דומה יותר למאפה מאשר ללחם, כדאי לאפות אותה ב-180 מעלות ללא טורבו.
איך אפשר להקטין את כמות השמרים והסוכר בחלה?
אם אתם מעוניינים להימנע מהסוכר, אפשר ואף עדיף להשתמש בדבש או בסוכר אינורטי – שני חד סוכרים שיבטיחו שהחלה תהיה עסיסית לאורך זמן ממושך יותר.
שמרים, כידוע, לא ממש בריאים לנו ויש מי שימנע מאכילת חלה רק בגלל שהיא מכילה אותם. אם רוצים להוריד את כמות השמרים בשליש אבל עדיין לשמור על הנפח היפה של החלה, אפשר להשתמש במחמצת שגם לה כוחות התפחה לא מבוטלים.
ועכשיו לרגע שלו חיכיתם – שני מתכונים של חלות שאתם חייבים לנסות בבית:

חלה בקלי קלות –

מתכון לחלה סטנדרטית שאותה ניתן להכין גם בלי מיקסר – פשוט מערבבים את כל החומרים היטב ובסוף מוסיפים את המלח, כדי שהבצק לא יתחמם (למלח תפקיד חשוב ביצירת טעמה הסופי של החלה).
מצרכים (ל-3 חלות):
1 ק"ג "קמח לחם" (שטיבל 2)
שקית "שמרית" או קובייה של שמרים טריים
3/4 כוס שמן
1/2 כוס סוכר
כפית מלח
2 ביצים
2 כוסות מים פושרים (480 מ"ל)
ההכנה:
1. מכניסים את כל המצרכים לקערת המיקסר למעט המלח, ולשים כ-10 דקות במהירות איטית לקבלת בצק חלק.
2. מוסיפים את המלח ולשים עוד כדקה.
3. מתפיחים את הבצק כשעה כשהחלה מכוסה במגבת לחה.
4. מחלקים את הבצק ל-9 חלקים שווים ויוצרים מהם 9 כדורים. מכסים במגבת ל-15 דקות על שולחן העבודה.
5. לאחר 15 דקות יוצרים מכל הכדורים גלילים מאורכים באורך 25 ס"מ וברוחב 3 ס"מ. מכל 3 גלילים קולעים "צמה".
6. מתפיחים כ-45 דקות, מברישים בביצה, מפזרים שומשום ואופים כ-30 דקות עד להזהבה.
המתכון באדיבות שף קונדיטור מיקי שמו

חלה מתובלת

 את החלה הזו ניתן להכין גם בלי התבלינים, אבל היא יוצרת הרבה יותר עניין דווקא כשמוסיף אותם.
מצרכים (ל-2 חלות גדולות):
1  ק״ג קמח
1 שקית של שמרים טריים או 16 גרם של שמרים יבשים
400 גרם מים פושרים
2 ביצים
100 גרם סוכר
75 גרם סוכר
כפית מלח
אופציה: 2 שיני שום כתוש ופטרוזיליה קצוצה
להברשת בצק:
1 ביצה
מעט מים
ההכנה:
1. בקערת המיקסר עם וו לישה מערבבים קמח ושמרים ולאחר מכן מוסיפים את שאר חומרי הגלם, פרט לשמן ומלח.
2. לאחר שהבצק מתגבש מוסיפים את המלח ואת התבלינים ומערבבים.
3. מוסיפים את השמן ומעבדים על מהירות נמוכה עד שהשמן נטמע בבצק.
4. עוטפים בניילון נצמד ומטפיחים 40 דקות בטמפרטורת החדר.
5. מחלקים את הבצק לחתיכות שוות של 60 גרם. יוצרים גליל וקולעים צמה.
6. מניחים על נייר אפייה  להתפחה נוספת של 30-40 דקות.
7. מחממים את התנור ל-180 מעלות, מורחים בביצה ואופים בין 10-20 דקות
המתכון באדיבות שף קונדיטורית נעה עינת
שבת שלום לכולם 😘

שתפו את המאמר

עוד טיפים

איך בוחרים כרית לשינה

איך בוחרים כרית לשינה ​ כרית לא נוחה ולא מתאימה יכולה לפגום באיכות השינה שלכם,

דילוג לתוכן